Zinder Expo is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst en biedt kunstenaars een podium om hun werk tentoon te stellen. Bekijk hieronder welke exposities op dit moment te zien zijn in Zinder.
Expositie Joyce Bloem: Beeldend verbonden
Van 20 april tot 27 mei is de expositie Beeldend Verbonden in Zinder te zien: expositie en eerbetoon aan Joyce Bloem (1951 Heerlen - 2017 Tuil). De expositie biedt een unieke kans om haar keramieken en bronzen beelden te bewonderen. Ook zullen haar laatste olieverfschilderijen en etsen te zien zijn.
'Beeldend Verbonden' is een expositie en een eerbetoon aan Joyce Bloem (1951 Heerlen -2017 Tuil). De expositie biedt een unieke kans om haar keramieken en bronzen beelden te bewonderen. Ook zullen haar laatste olieverfschilderijen en etsen te zien zijn.
De Indische achtergrond van Joyce en verhalen uit andere culturen verweefde ze tot een soort eigen mythologie als basis voor haar werken. Inspiratie vond ze ook in lokale geschiedenis, zoals het beeld “De Verhalen van Neerijnen”. Joyce was veelzijdig en stond ook bekend om haar land art, installaties en beelden in openbare ruimten.
Zo begon zij als initiatiefneemster in 2014 het kunstproject "Een beeld van oranje linten". Dit was de aanzet tot het jaarlijks Bevrijdingsdagfestival Tour de Waal dat we vandaag de dag nog kennen. Ze was als geen ander in staat om bruggen te slaan tussen verschillende werelden en was een echte verbinder.
De expositie is van 20 april tot 27 mei gratis te bezoeken in Zinder.
Eerdere exposities:
6 maart - 15 april
Tiel in Coronatijd | Raphaël Drent
De landelijk bekende Tielse fotograaf Raphaël Drent heeft twee jaar lang de corona-periode op indringende wijze vastgelegd. De expositie met deze foto's biedt ons een kijk op deze bizarre periode en hoe de Tielenaar dit heeft beleefd.
Naast de tentoonstelling in Zinder is er ook een foto-expositie in het Regionaal Archief Rivierenland (RAR). De exposities zijn, samen met een prachtig fotoboek, een initiatief van gemeente Tiel.
Het fotoboek bevat meer dan 130 foto’s van Raphaël Drent en interviews door Tessa Ariaans met Tielenaren: inwoners, zorgmedewerkers, winkeliers, horeca- en sportondernemers, mensen uit de culturele sector en meer. Er wordt een reis in beelden gemaakt gedurende bijna twee jaar. Het boek is voor € 19,95 te koop in Zinder en bij boekhandel Arentsen in Tiel.
25 januari - 6 maart
Zinder bestaat 5 jaar! Om dat te vieren exposeren 5 Zinder docenten en hun cursisten hun werk. Sommige cursisten volgen al jaren een cursus, anderen zijn pas net gestart. Er is werk van kinderen en volwassenen en van Zinder docenten Sylvy van Bochove, Ninja Heevel, Jantine Hos, Joan Tesser en Leontien Vossen. De expositie geeft een overzicht van de veelzijdigheid van de beeldende kunstafdeling van Zinder Educatie.
De expositie is t/m 6 maart in Zinder te zien.
In Zinder Café exposeren we regelmatig werk van amateurfotografen. De komende tijd hebben we de bijzondere foto's van Sami Frima.
Sami Frima (36) is een van de momenteel 27 deelnemers bij de Tielse stichting ZO, die al decennialang creatieve cursussen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking biedt. Sami, die zelf ook in Tiel woont is bij ZO vier dagen per week zowat de hele dag met potloden en penselen in de weer. Een selectie van zijn kunst is in Zinder Café te bewonderen. De toegang is gratis.
Foto: De Gelderlander
VORIGE EXPOSITIES VAN ZINDER
Expositie Kunst (S)maken
Fotograaf Ed van Dodewaard
'In de loop van de jaren heb ik me met het fotograferen van veel verschillende onderwerpen bezig gehouden. Kunst maken en beoordelen gaf mij aan het begin van mijn pensioen een nieuwe bezigheid. Was ik al druk met fotograferen, er openbaarde zich een nieuwe eigenschap; kijken en ervaren dat fantasie de rest doet.
Voor de expositie Kunst (S)maken zijn de beelden veelal ingegeven door voortborduren op bestaand werk en soms zijn ze ook ontstaan door puur toeval bij het kaderen van een beeld. Deze expositie wordt gevuld met bestaand en nieuw werk. Zo kijkt u naar wat Mondriaan aan inspiratie oplevert. Teken wat lijnen en vul de vlakken in een patroon met kleuren in. Er ontstaat een fascinerend beeld.
Voor alle beelden geldt dat kleuren, lijnen en contrasten een belangrijke rol spelen en fantasie doet de rest.
De expositie van Ed van Dodewaard is t/m 30 januari 2023 te zien in ZinderCafé. De expositie is vrij toegangelijk.
Vorige expo in Zinder:
15 december – 15 januari
Cor Litjens (1956, Deest) maakt beelden en tekeningen. Zijn werk is op diverse locaties in Tiel te vinden: het beeld Huizen op de dijk in Passewaaij, de vier stalen panelen met stadsgezichten in de parkeergarage Westluidensepoort en de fragmenten van de stadsmuur in de Vlindertuin en Paardenwater
Cor Litjens ‘portretteert’ huizen en gebouwen. De thema’s die hij verbeeldt zijn: ritme en maat, perspectief en vervorming, privacy, flexplek, hoekhuis, openheid en geslotenheid, kwetsbaarheid en bescherming.
In ZinderExpo is een expositie van hem ingericht met twee beeldengroepen. De eerste is een stadsgezicht met verbeelde bouwkunst (hoogbouw in verscheidene gedaanten) en de tweede is een Gehucht in Vogelvlucht (ruimtelijke ordening). Daarnaast is op de wanden een aantal inkttekeningen op houten panelen te zien.
De vorige expo in Zinder:
GROEN
Schilderijen, objecten en installaties waarin de kleur GROEN de hoofdrol speelt. Deze tentoonstelling is nog t/m 10 december te zien in Zinder.
Exposanten
Jan de Beus (schilderijen)
Amerentske Koopman (schilderijen)
Erik Oldenhof (schilderijen)
Gertjan Scholte-Albers (schilderijen)
Egied Simons (groeiobject)
Jolanda Verdegaal (keramiek)
Marinke van Zandwijk (glas en staal)
Curatoren
Piet Augustijn en Jack van Mildert
In het najaar van 2022 hadden we een verrassende expositie van Ineke Wesselink over een parkeergarage. De letterlijke en figuurlijke gelaagdheid van de parkeergarage inspireerde Ineke voor deze foto-expositie.
De verrassing van de parkeergarage - van Ineke Wesselink
Van 19 september tot 7 november 2022
'Een parkeergarage, wat is daar nu mooi aan? Donker, grijs, beton... Tijdens een lockdown waarin we niet met de architectuurgroep op excursie konden, kregen we de opdracht om een parkeergarage te fotograferen. Ik koos voor de parkeergarage bij het cultuurgebouw Zinder. In mijn ogen een opvallend gebouw, met zijn gouden kleuren. Tijdens het fotograferen kwam ik tot de verrassende ontdekking hoe bijzonder dit gebouw en bijbehorende parkeergarage is. Elke laag heeft een eigen identiteit en schoonheid. Ik hoop met mijn foto's ook uw ogen te openen voor de schoonheid!'
Over Ineke Wesselink
Jaren geleden begon ik met het fotograferen van het ‘alledaagse’ leven: huis, tuin, vakantie, kinderen. Vanaf de tijd dat ik een spiegelreflexcamera aanschafte groeide mijn interesse in fotografie. Ik ben mij verder gaan verdiepen in de fotografie via cursussen, workshops en mentoraten. Dit heeft mijn interesse gewekt voor veel verschillende typen fotografie: architectuur, natuur, abstract, mensen ... Mijn inspiratie haal ik uit de verschillende fotogroepen waar ik deel van ben (o.a. fotogroep Natuurmoment en architectuurgroep o.l.v. Gerda van Ekris). Meer werk kunt u vinden op mijn website: www.fotografie-ineke-wesselink.nl
De vorige expo in Zinder: Expositie Kunstenaarsverenging Werkplek
Expositie Kunstenaarsverenging Werkplek
De kunstenaars van KV Werkplek die aan deze ledenexpositie deelnemen zijn:
Rudy van Amersvoort
Mieke van de Besselaar
Francisca Bongaerts-Verdonk
Ardje de Graaf
Eef de Graaf
Truus Jansen Hollander
Marieke Hack
Ans van den Hurk
Guusje Kaayk
Bert Megens
Karel Mol
Thea Peters
Adé Peters
Marjo van Rest
Heleen Schoots
Joan Tesser,
Stephanie Willems
Joke van Winden
Claire Zoon
Kijk voor meer informatie over de Kunstenaarsvereniging Werkplek op www.kvwerkplek.nl
Een vorige expo in Zinder: Expositie Hommage Hofleverancier - Eylem Aladogan & Blijdesteijn mode
Eylem Aladogan (1975, Tiel) maakt naast twee dimensionaal werk ook ruimtevullende, complexe en grillige installaties, waarin ze geavanceerde technieken combineert met ouderwets ambacht. Ze heeft een fascinatie voor bepaalde emotionele of psychologische processen die ze in haar leven ondervindt. Een voorbeeld hiervan is het fenomeen ‘wilskracht’. Hoe sterk een drift als wilskracht ook mag zijn, voor het in stelling brengen ervan is het vaak onvermijdelijk eerst de existentiële angsten te overwinnen. Dit samengaan van contrasterende, soms rechtstreeks elkaar weerstrevende krachten (angst versus wilskracht), vormt dan een uitgangspunt binnen het
ontstaan van haar werk. Ze onderzoekt, analyseert en problematiseert deze vraagstukken en legt soms herkenbare verbanden met de wereld om haar heen. Dat kunnen actuele, politieke of maatschappelijke thema’s zijn die (soortgelijke) begrippen als angst, geloof, identiteit, oorlog en de dood blootleggen.
Hommage Hofleverancier
Eylem Aladogan, gaat een samenwerking aan met Modewinkel Blijdesteijn. Ze zal de zes glazen puien van het bedrijfspand inrichten tot een (semi) permanente expositieplek. Voor de artistieke inrichting van deze vitrines laat ze zich inspireren door de gedachte dat verbeeldingskracht en het ‘creatief durven denken’ belangrijke
factoren in het leven kunnen zijn.
De vorige expo in Zinder: omgevingskunstenaar Jan IJzendoorn.
Als kunst zich op straat, in de stad of in het landschap manifesteert dan ontvouwen zich terloops beeldende- en visuele indrukken. Indrukken die horen bij de alledaagse werkelijkheid. Maar deze beelden tonen vaak net een wat ander beeld binnen de leefwereld van ons allen.
Sinds lange tijd interesseert Jan zich voor dat niet museale -, maar vooral publieke domein als platform voor de kunst. Een heikel spanningsveld waar weliswaar ruimte gevonden kan worden voor experiment en verbeelding, maar waarin ook allerlei ruis en triviaals de aandacht opeist. Het is een wereld die steeds sneller verandert. Hoe verhoudt de aandacht voor het maken en voor de schoonheid van de kunst zich daarmee? In onze wereld spelen veel urgente vraagstukken een rol. Redenerend vanuit de omgevingskwaliteit gaat dit natuurlijk over de ruimtelijke ordening en de inrichting van ons leefmilieu. Maar minstens zo belangrijk is om fundamenteel en opbouwend
bezig te zijn met de wereld in transitie: onze leefwereld, onze omgeving, de planten, de dieren en de dingen. Belangrijk is dat we ons bekommeren om de relaties daartussen. Dat idee wil Jan graag inzetten als voedingsbodem voor een meer dienstbaar kunstenaarschap.
De Bouwplaats van Coen Kaayk
Tussen de bibliotheek en Zinder Café staat het kunstwerk De Bouwplaats van Coen Kaayk (1947-2014). Hierin komt vrijwel alles samen wat Kaayk als ontwerper/kunstenaar intrigeerde. Dit kunstwerk, waar hij de laatste jaren van zijn leven vol overgave aan werkte, is het resultaat van een avontuurlijke zoektocht naar de relaties tussen vorm, kleur en licht. Het werk is een complexe, kleurrijke installatie vol architecturale bouwsels en skeletachtige constructies. Het materiaal is kunststof (polyesterhars, acrylaat).
De Bouwplaats is recent aangekocht door de gemeente Tiel en vindt zijn plek in de hal van Zinder, het gloednieuwe cultuurcentrum van Tiel. Deze aankoop vormt de aanleiding om andere voorbeelden van Kaayks werk te presenteren in de nieuwe expositieruimte van Zinder. Zijn oeuvre is breed: er bestaan vele honderden autonome sculpturale werken, daarnaast experimenteerde hij met het medium film. Hij ontwierp relatiegeschenken, awards en realiseerde meerdere werken in de publieke ruimte in opdracht van overheden en het bedrijfsleven.