Foto-expositie Jan van Rossum

Van vrijdag 5 t/m maandag 20 juli exposeert fotograaf Jan van Rossum zijn fototentoonstelling 'De Maasglas Fabriek' in het Zinder Café.

Jan van Rossum: “Het is er niet meer. De schoorsteen van Maasglas, die je tot in de verre omtrek kon zien, is in de vroege ochtend van 14 juli 2018 neergehaald. Vanaf juni 2012, toen de fabriek werd stilgelegd, heeft de tijd daar stilgestaan.

De foto’s geven een beeld van de situatie in 2016, maar maken ook nieuwsgierig naar het verleden. Wat zien we hier? Hoe was het om hier te werken? Vijftig jaar lang is Maasglas een begrip geweest voor Tiel en omstreken. Voor velen zijn de foto’s een terugblik op het bekende, voor anderen zal het wellicht een 'Oh, zag het er zo uit' ontlokken. De foto van de brandersgang zal bij ex-werknemers de herinnering aan de extreme warmte oproepen en het beeld van de achtergelaten helm maakt de hitte bijna zichtbaar. 

Voor mij als hobby-fotograaf was de fabriek vooral een spannende omgeving om foto’s te maken. De verlatenheid en eenzaamheid heb ik geprobeerd in beeld vast te leggen.”

Geplaatst op:
08 juni 2020